MEGJEGYZÉSEK A HÁZASSÁG ÉGI EREDETÉRŐL

 

A cím félrevezető, és egy korábbi beszélgetésre utal, amikor, egy különös véletlen folytán, Néhai Kedvesem megingatni próbált abbéli hitemben, hogy a személyiség beállítódottságának és a vérmérsékletnek nincs, vagy legalábbis nincs végzet-szerű összefonódása azzal a kultúrával, amelyet akkor sajátítasz el, amikor még azt sem tudod, hogy létezel.

Bevallom, magam is úgy vélem, nincs itt sem zsidó, sem keresztény, cigány vagy román dolog, egyszerűen emberek vagyunk.

Már, ha azok vagyunk. Már ha a sors-szerűséget nem tesszük végzetünkké. Mert sors azért van. Bizonnyal, kell, hogy legyen.

Meséltem, az utóbbi hetekben, túl azon, hogy Letűnt Kedvesem biztosított a szerelme felől, nem volt alkalom, hogy ne vágta volna a fejemhez, hogy mi, zsidók, és a mi átkos liberalizmusunk, és mi nem is Istenben hiszünk, hanem a Sátánban, és a mi asszonyaink egytől egyig a bujaság megszállottjai, pusztán azért, mert a szerelem a lételemünk, és hogy minél többször mondta ezt el, annál távolabb húzódott tőlem, annál üvegszerűbb volt a tekintete, amely már nem rajtam nyugodott, hanem egy olyan messzeségben, ahova nekem - nem volt bejárásom.

Hát ezért kezd elharapózni bennem a gyanú, hogy igen, emberek vagyunk, egy társaságban, egy nyilvános beszélgetés során, egy közös ünnepségen, de a hálószobában - minden előítéletünk, olyanok is, amelyekről nem is tudunk, hirtelen napfényre kerül.

És bevallom, belefáradtam. Miért kell nekem még az ágyban is azt hallgatnom, hogy bűnös vagyok? Hogy a véremben van a nyughatatlanság, ami igaz, de ez nem pusztán faji vagy vallási vér, még csak nem is mechanikus eredője a kultúrának, hanem hosszú évek kudarcaiban megedzett temperamentum, és, amint az köztudott, Hippokratész legalább négyféle vérmérsékletről beszél, holott megfigyeléseit a görögökre alapozta.

Hát ennyi köze van a zsidóságnak és a kereszténységnek ahhoz, ha egy házasság tönkre megy. Semmi. De jó kifogás, ha a férfi szakítani akar.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szexespolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr871241402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása