didaktikus töprengés

2009.07.14. 10:31

DIDAKTIKUS TÖPRENGÉS A FILOZÓFIA MIBENLÉTÉRŐL

 

Hogy mi a filozófia?

Mint elvarázsolt rengeteg, olyan nekem. Sűrű, amelybe lassan, Ariadné fonalával a kezében merészkedjen az ismeretlen. A legelső útjára ne vigyen magával gyermeket. Ő maga legyen a gyermek, aki mert eltévedt, minden neszre, minden zörejre felkapja fejét.

Különös világ ez. Hatalmas kősziklák, rettentő hegyek szakítják meg a lombok halk zümmögését, a madárdal itt-ott gonosz démonok ajkáról csendül, minden az, ami, és minden más.

Mert nagyon is sok minden öltötte már magára a filozófia díszeit. Csakhogy a filozófia nem más, mint éppen párbeszéd, a világról, amelyet látunk, amilyennek látjuk, amelyben élünk és amelyben meghalunk.

Egyesek osztályokba sorolva, kategóriákba erőltetve, szigorú rendre törekedve érzékelik azt a káprázatot, amely előttük feltárulkozik. Mások metaforák színes áradataként jelenítik azt meg.

Egyik sem ellentettje a másiknak. Egy szemléletet, egy értelmezést, egy világot és egy, a világérzés mögött feltáruló emberarcot közvetítenek, és amíg e világok képesek egymást meghallani, addig mind, kivétel nélkül, méltán, a filozófia nevet viselhetik - mint részei annak a képtelen, mégis felemelő kalandnak, amikor önmagunkból kilépve - önmagunkról beszélgetünk.

Van Jaspersnak egy nagyszerű írása, Bevezetés a filozófiába. Az alapgondolatot parafrazálva, nevezzük, némi áthallással, hódolva Teilhard de Chardin remekműve előtt, a filozófiát így: út a Teljesség felé. Egészen pontosan - az Ember útja a Teljesség felé.

Hogy akadnak kirekesztő kakukkfiókák? Egymást megbélyegző bölcseletek? Engem nem zavar. A világnak ez is a része. És a puszta tény, hogy szavukat hallatják, élő bizonyítéka annak, hogy maguk is közlés- és kommunikáció vágytól indítva osztják meg elméjük és lelkük légvárait.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szexespolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr951245399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása