LUTHER ÉS AZ ERÉNYEK CSÖPÖGÉSE


Nem is tudom, hogyan mondjam el. Hogy kikészülök. Hogy van valami abban, amit mondasz, ahogy beszélsz, ahogy egyszer csak olyan leszel, mint valami prédikátor, ami teljesen kiborít.

Az öreg Luther jut eszembe olyankor. Nem rajongok érte, de az Istenért, azt még ő is tudta, hogy az értelem az Ördög szajhája, és hogy nincs nagyobb bolond a földön, mint éppen az, aki nem becsüli meg a szerelem és a jó bor örömét.

És akkor jössz nekem a szemforgató okoskodásoddal. És csupa olyan fordulatot használsz, ami a népvezérek szájából még csak-csak elfogadható, de Tőled - maga az őrület.

Csupa jószándék, csupa becsület, csupa csöpögős erény, hogy a végén még elhiszem, hogy ha öt perc múlva feltámadok, okvetlenül rabszolgának kell születnem, mert az úgy illő, az úgy helyénvaló.

Hát nem érdekel, hogy mi helyénvaló. És nem érdekel az erkölcs. Annyira nem érdekel, hogy ha nem volnék Rád tekintettel, jóval indulatosabban mondanám, hogy ne papolj nekem semmiféle jóról, mert a gyomrom felfordul, ha arra gondolok, hány embert gyötörtek halálra jóakaratú emberek a jó nevében, zászlajukon az erkölcsi felsőbbrendűséggel.

Hadd legyek én csak erkölcstelen, ha mindenáron választanom kell. Hadd utálkozzam, valahányszor erényes emberekkel hoz össze a véletlen. Hadd gúnyoljalak ki Téged és minden mélyen tisztelt bajnokot, aki keresztes hadjáratot indít a Gonosz ellen.

Mert inkább vagyok gonosz ebben a világban, mint hogy még mélyebbre döngöljek akár egyetlen lelket a kárhozottak közül a pokol bugyraiban.

Mert én maga vagyok a Gonosz. A legsötétebb, leggyötrelmesebb poklokból jöttem, hogy elhozzam Neked a Fényt, hogy ne csak tükörvilágok homályos árnyéka maradj, ne csak gyilkos eszköze legyél a Gyűlöletnek, amely, mint annyiszor, ma is bárnybőrbe bújt, hogy a Megváltás nevében szedje áldozatát.

Hát ez az, amit nem tudom, hogyan mondhatnék el Neked. És ha így folytatod, talán legjobb, ha hallgatok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szexespolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr87925373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása